dimecres, 30 d’octubre del 2013

Salsa beixamel


Diuen que la salsa beixamel és la reina de les salses, per les moltes receptes que la fan servir, canelons, croquetes, lasanya,farcits… Aquesta és una recepta base per fer la salsa beixamel. Podem fer-la més lleugera o més espessa posant més o menys quantitat de farina i mantega. Sempre respectant la proporció de la mateixa quantitat de farina , que de mantega. Si la volen lleugera posarem 40 g de mantega i 40 g de farina, si la volem més cremosa farem 80 g de mantega i 80 g de farina. També  podem afegir mitja ceba, ben picada desprès de la mantega. Si us decidiu a fer-la, no us descuideu de tindre a mà una cullera de fusta o un  batedor manual de varilles, per no deixar de remenar...
 
INGREDIENTS PER 1 LITRE DE BEIXAMEL


  • Ingredients: 60 g de mantega, 60 g de farina de blat, 1 litre de llet sencera, sal, pebre blanc i nou moscada.

ELABORACIÓ


1.   Posem la farina, poc a poc per un colador, d’aquesta manera quedarà mes fina i airejada. Ens ajudarà a que tinguem menys grumolls.
 

2.   En un cassó escalfem la llet, fins que gairebé comenci a bullir. Reservem.


3.   Posem en una paella a foc suau la mantega, fins que es fongui.
 

4.   Afegir la farina i la cuinem una mica, fins que agafi una mica de color, perquè la beixamel no tingui gust de farina.


5.   Remenem contínuament durant dos minuts i afegim poc a poc la llet, remenant suaument sense parar, perquè no es facin grumolls i ens quedi una beixamel fina.
 

6.   A poc a poc la salsa s’ha anirà espessint. Deixem d’afegir llet quan tinguem la textura desitjada.


7.   Deixem coure un parell de minuts, sense deixar de remenar. Salpebrem al nostre gust i afegir la nou moscada i quan comenci a  fer bombolles ja la tindrem feta.

1 comentari:

  1. Segurament, una de les salses més elaborades per Nadal, oi? he he he. Tens raó, la meva iaia m'ho deia sempre, cullerada de mantega x cullerada de farina. Sempre a parts iguals. I amb paciència i barilles (com tu bé dius) queda una crema untuosa i boníssima. A casa ens agrada variar-ne el gust, de tant en tant, simplement afegint pols de bolet (camagroc o cep) o bé amb una mica de canyella, o una vegada, que hi vaig posar espinac triturat i va quedar fluorescent, molt divertida! Bé, veig aquí una beixamel que fa un xup-xup deliciós, Josep Maria.

    ResponElimina